Kako upoznati psa i mačku

Suprotno vjerovanju, psi i mačke mogu se odlično slagati, pogotovo ako su zajedno odrasli ili su od malena socijalizirani sa ostalim životinjskim vrstama. Psi koji nikada nisu živjeli ili se družili s mačkama mogu reagirati različito – neki će se s mačkom htjeti igrati, neki će mačku izbjegavati ili je ignorirati, a neki će ju percipirati kao plijen i htjeti je loviti. Pseća igra za mačku može biti previše gruba, stoga moramo biti vrlo oprezni jer čak i psi malog rasta u igri mogu ozbiljno ozlijediti, pa čak i usmrtiti mačku. Mačka isto tako kandžama može ozlijediti psa, pogotovo ako se uplaši i reagira u samoobrani..

Mačke za razliku od pasa, puno teže prihvaćaju društvo drugih mačaka s kojima nisu odrasle i živjele, pa će im isto tako duže nego psima trebati da prihvate društvo psa s kojim iznenada trebaju dijeliti dom. Koliko dugo će trajati navikavanje jedno na drugoga ovisi o starosti, socijalizaciji, odgoju, temperamentu i naravno, o našem pristupu.

Prije nego što odlučite dovesti mačku u dom u kojem već živi pas, trebali biste razmisliti o tome koliko dobro poznajete svojeg psa. Posebno morate paziti ako imate psa koji vani voli loviti mačke. To ne znači da se i takav pas ne može naviknuti i prihvatiti mačje društvo. Psima je prirodno da se uzbude i potrče za stvarima ili životinjama koje se brzo kreću. Neki će psi za mačkom samo nakratko potrčati i odustati, drugi će mačku loviti dok god trči, a kada mačka stane prestati će ili će pobjeći ako mačka zafrkće ili reagira u samoobrani. Ima i onih koji žive s mačkama, ali tjeraju i naganjaju druge mačke. Nažalost, postoje i psi koji mačke i druge životinje love s ciljem da ih ubiju. Sa odraslim psima koji nisu socijalizirani s mačkama, a imaju veoma izražen nagon za hvatanjem i ubijanjem plijena bolje je uopće ne riskirati i pokušavati u dom dovoditi mačku.

Pazite da prvi susret bude pozitivno iskustvo i za psa i za mačku. Veoma je važno prethodno psa naučiti da se zaustavi na signale “stani”, “pusti” ili “ostavi” kako bi ga lakše mogli kontrolirati.

U početku mačku i psa držite u odvojenim prostorijama, pogotovo kada vas nema kod kuće. Mački u njenu prostoriju stavite zahod s pijeskom, igračke, grebalicu i zdjelice za hranu i vodu. Ako imate velikog psa koji može skočiti na kvaku i otvoriti vrata, tada vrata prostoriju zaključajte bez obzira što pas nikada prije nije otvarao vrata.

Kada ste kod kuće, vrata možete zagraditi nekom preprekom, poput ogradice za djecu. Na taj način mačka i pas će moći vidjeti i nanjušiti jedno drugoga bez izravnog i iznenadnog kontakta. Na pristojnoj ih udaljenosti hranite poslasticama. Ako se pas uzbudi i reagira na prisutstvo mačke, nemojte ga kažnjavati ili vikati na njega već ga pokušajte smiriti. Fizičko kažnjavanje, korekcije, vikanje i nervoza mogu izazvati još žešće reakcije jer će pas povezati neugodan podražaj sa prisutstvom mačke.

Mačku pustite da priđe ogradi kada i ako to želi, a prilaženje nagradite poslaticom. Nikada mačku nemojte zatvarati u boks ili još gore, u transporter i gurati ju pred psa. Ako se mačka želi sakriti i maknuti, to joj trebate i omogućiti. Bilo kakvo forsiranje samo će produžiti proces i pojačati strah. Imajte na umu da su mačke drukčije od pasa i da privikavanje može potrajati mjesecima!

Ako mačka želi izaći i ne doima se uplašeno, možete ju pustiti u istu prostoriju, no psa za početak imajte na opuštenom povodniku te mu pažnju preusmjerite na sebe i potičite smirenost i željeno ponašanje poslasticama i pohvalama. Omogućite mački mjesto na koje se može popesti koje je dovoljno visoko da ju pas ne može dohvatiti, ili mjesto gdje se može zavući, npr. pod namještaj.

Za svaki slučaj mački podrežite vrhove noktiju kako ne bi ozlijedila psa. Mlađi i zaigrani psi najvjerojatnije će se s mačkom htjeti igrati, no potrebno im je dati vremena kako bi naučili međusobno komunicirati i razumijeti se. Čak i mačka koja je navikla na pse korigirati će neobuzdano štene ili prezaigranog psa!

S vremenom, ako vidite da se i pas i mačka osjećaju ugodno jedno uz drugog, možete ih početi ostavljati same. Pazite da ostavljanje bude vrlo postupno, najprije na par sekundi, pa pola minute, pa produljujte vrijeme ostavljanja. Ako imate imalo sumnje u to da bi vaš pas mogao čuvati resurse (igračke, ležaj, zdjelicu), maknite ih kada niste kod kuće ili mačku i psa nastavite držati u odvojenim prostorijama.

I mačke i psi čiste su životinje, no za razliku od većine pasa, mačke vole privatnost što se tiče obavljanja nužde. Većina pasa će iz znatiželje istraživati mačji zahod, neki će kopati, neki obilježavati mokraćom, a neki će jesti mačji izmet. Mačkama je zahod posebno mjesto – ne vole ga dijeliti niti sa drugim mačkama, a pogotovo ne vole kada se njime koristi ili zabavlja netko drugi, primjerice, pas. To za njih može biti vrlo stresno, pa bi  nuždu mogle početi obavljati negdje drugdje. Osim toga, pijesak za mačke mogao bi naškoditi psu ako ga pojede zajedno s izmetom.

Općenito, mačji zahod dobro je držati na mjestu koje psu nije dostupno, na primjer, na povišenoj podlozi ili u prostoriji u koju pas ne može ući (vrata možete učvrstiti kukicom kako bi ostala otškrinuta da se mačka može provući ili instalirati mačja vratašca).

Strpljenje, nadzor, razumijevanje razlika u ponašanju i pozitivan pristup ključni su za privikavanje psa i mačke na ugodan zajednički suživot.

Sviđa ti se? Podijeli!
Bookmark the permalink.

Comments are closed.