Ponašanje pasa

Razvojne faze pasa
Svi psi (i sve životinje, uključujući i ljude), bez obzira na pasminu, tijekom odrastanja i razvoja prolaze kroz različite faze – fizičke, mentalne i psihološke.
Cijeli članak

Adolescentna dob i pubertet kod pasa
Adolescentna dob kod pasa, ovisno o pasmini i tipu psa, započinje između 4. ili 5. mjeseca starosti, kulminira spolnom zrelošću, a može trajati do druge, pa čak i treće godine. Pubertetom nazivamo razdoblje u kojem jedinka postaje sposobna imati potomstvo.
Cijeli članak

Teorije čopora i dominacije
“Teorije čopora i dominacije” rezultat su vjerovanja da psi funkcioniraju poput vukova, formiraju hijerarhijski organizirane čopore neprestano težeći ka cilju da postanu “alfe”.
Cijeli članak

Razlike u ponašanju vukova i pasa
Psi su uslijed neprekidne domestikacije bili podvrgnuti znatnim promjenama u ponašanju i time se udaljili od svog, sada rođaka – vuka.
Cijeli članak

Stres kod pasa
Stres je stanje u kojem organizam reagira na vanjske ili unutarnje podražaje (stresore) usmjeravajući pritom energiju na suočavanje s opasnim ili ekstremnim situacijama.
Cijeli članak

Igra i važnost igre
Za vrijeme igre kanidi i mnoge druge životinje koriste radnje i pokrete poput žestokog griženja, naskakivanja i udaranja tijelom jedni o druge.
Cijeli članak

Naskakivanje kao prilikom parenja
Mnogi se vlasnici osjećaju nelagodno i posramljeno kada njihovi psi naskakuju na njih, na druge pse, na druge životinje ili na predmete. Mnogi odmah zaključe da je riječ o “dominaciji”, no naskakivanje je prouzročeno nizom različitih razloga.
Cijeli članak

Sviđa ti se? Podijeli!

Comments are closed.