Kako upoznati novog psa sa psom koji već živi sa vama

Ako već imate psa, a želite još jednog, posebno je važno kako ćete ih upoznati. Baš kao što se ljudi međusobno ne moraju slagati sa svima, isto vrijedi i za pse.

Nikada nemojte iznenada dovesti novog psa u svoj dom ako već imate psa (ili više njih).

Psi su teritorijalne životinje i pas-starosjedilac mogao bi se osjećati ugroženo i biti neprijateljski raspoložen prema pridošlici.

Pse je najbolje upoznati na neutralnom teritoriju, prošetati s njima zajedno nekoliko puta i vidjeti kako se slažu. Ako se vani slažu, nakon šetnje novog psa nakratko dovedite u svoj dom. Neutralan teritorij podrazumjeva mjesta na kojima pas ne boravi često, dakle, to nisu livade i parkovi po kojima svakodnevno šećete, a pogotovo ne prostor u kojem pas živi (stan ili dvorište).

Držite oba psa na opuštenom povodniku neko vrijeme i prošećite zajedno po stanu ili dvorištu. Pustite pridošlicu da sam na opuštenom povodniku istraži i upozna novu okolinu. Hranu i igračke je najbolje prije toga maknuti, kako ne bi bile dostupne ni jednom ni drugom psu. Tek kasnije, kada se psi opuste i smjeste, ponudite im poslasticu, no još uvijek ih držite dalje jednog od drugoga. POSTUPNO ih i POLAKO približavajte prateći reakcije i ponašanje te pohvalite pse za smireno i prijateljsko ponašanje. Pse u početku hranite u odvojenim prostorijama kako bi izbjegli eventualni sukob oko hrane. Nikada nemojte kazniti svog psa ukoliko se pobuni – to je u velikoj većini slučajeva u početku normalna reakcija. Velika je vjerojatnost da će vaš pas kaznu povezati sa pridošlicom i reagirati još burnije. Psi će, ako su adekvatno socijalizirani, vrlo brzo naći zajednički jezik i sami uspostaviti odnos u zajednici, no opreza nikad dosta. U početku neko vrijeme nemojte ih ostavljate same bez nadzora. Ako morate na posao, odvojite ih u zasebne prostorije ili organizirajte da ih netko pričuva.

Ako se vaš pas unatoč vašim obzirnim postupcima ipak jako uznemiri, burno reagira na pridošlicu ili je pak danima potišten, mrzovoljan i ne vidite napredak, moguće je da ćete udomljenog psa morati vratiti. Stoga je iznimno važno da se unaprijed dogovorite s udrugom, skloništem ili volonterom da psa najprije uzmete na probni rok kako biste vidjeli hoće li uopće stvari funkcionirati.

Imajte razumijevanja
Vaš pas vam mora biti na prvom mjestu. Dobro ga poznajete i stoga sami ocijenite koliko je spreman prihvatiti pridošlicu. Forsirati postojećeg psa da živi u društvu psa kojeg ne može prihvatiti je isto kao da vas netko forsira da živite s ljudima koje ne volite. Hoće li vaš pas prihvatiti drugoga ovisi o raznim faktorima – od odgoja i socijalizacije, iskustava s drugim psima u svojem domu, do životne dobi, zdravlja, naravi, vašeg pristupa… Neki su psi jako društveni, lako prihvaćaju druge, dok su drugi izbirljivi, a ima i onih za koje je najbolje da su jedini ljubimci. Stari pas koji pati od kojekakvih staračkih tegoba vjerojatno neće biti oduševljen ako iznenada kući dovedete živahno štene koje po njemu skače, želi se igrati, nateže ga i gricka, pa razmislite koliko ste u mogućnosti nadzirati štene i paziti da ne uznemirava starog psa!

Mislite glavom, a ne samo srcem. Iako su prvi dojmovi i osjećaji koji vas preplave dobar početak, nemojte se samo rukovoditi time. Iznenadno vraćanje psa, a da se prethodno niste dogovorili o toj mogućnosti, stvara ogroman pritisak na skloništa, udruge i volontere koji nakon udomljenja vrlo brzo popune mjesto novom napuštenom životinjom. Isto vrijedi ako psa kupujete. Život sa psima koji se međusobno ne podnose nije zabavan niti psima, a još manje skrbnicima.

Psa uzimate zauvijek, stoga u odabiru budite objektivni. Potražite pomoć nepristrane osobe koja ima dovoljno iskustva sa psima ili pomoć kvalificiranog savjetnika za ponašanje ili trenera. Budite strpljivi, ne srljajte i pažljivo odaberite.

Sviđa ti se? Podijeli!
Bookmark the permalink.

Comments are closed.