Odjeća za pse – moda ili potreba?

Većini pasa priroda je podarila dlaku koja ih štiti od hladnoće i vremenskih uvjeta. Psi u kaputićima često su predmet ismijavanja i podrugljivih komentara, no kaputići, kabanice, pa čak i pseća obuća nekim psima su potrebni.

Koji psi trebaju zaštitu od hladnoće?

  • psi koji imaju vrlo kratku dlaku bez poddlake, poput boksera, nekih hrtova, staffordskih terijera, dobermana i sličnih pasmina ili pasa takve dlake, ne podnose dobro niske temperature jer njihova dlaka nije dovoljno gusta i nema dodatnu izolaciju (poddlaku) koja bi ih štitila od hladnoće.
  • patuljastim pasminama i psima sitnije građe trbuh i prsa dodiruju snijegom prekriveno tlo, brže se smoče i samim time teže mogu regulirati tjelesnu temperaturu
  • štenad i mladi psi nisu još dovoljno razvijeni i nemaju dlaku koja ih čuva od hladnoće te ne mogu dulje vrijeme održavati i regulirati tjelesnu temperaturu
  • bolesni psi, na primjer psi koji boluju od dijabetesa, bolesti bubrega, imaju problema sa srcem, i sl. ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu poput zdravih pasa. Pse koji pate od artritisa treba držati na suhom i toplom, pa ih je dobro dodatno utopliti u vrijeme hladnih dana.
  • stari psi također teško podnose niske temperature
  • radni psi, poput potražnih pasa i pasa spasioca, pasa za vuču saonica i sl. često dugo vremena provode vani na hladnoći i zato trebaju dodatnu zaštitu od hladnoće

Kako prepoznati psa kojem je hladno?
Osim očitih znakova poput drhtanja, psi kojima je hladno nisu opušteni. Stisnuti su, traže blizinu svog vlasnika, dižu šapice u zrak, kao da se premještaju s noge na nogu, djeluju tužno, ne žele šetati, vuku ili se okreću i odlaze prema kući.

Zaštita od kiše
Zaštita od kiše kabanicom može biti korisna za pse bilo kakvog tipa dlake. Kabanica nije korisna samo kao zaštita za psa, već i nama može puno olakšati i skratiti vrijeme čišćenja i sušenja nakon šetnje. Jako puno pasa danas živi u stanovima. Kabanica je izvrsno rješenje kada vani pada jaka kiša, a nama se na primjer žuri na posao ili nam se jednostavno ne da nakon šetnje psa sušiti pola sata, pogotovo ako je velik i ima puno dlake. Veći dio tijela kabanica će pokriti i ostaviti suhim, pa ćemo psu samo obrisati i osušiti noge i trbuh.

Kakvu odjeću odabrati?
Na tržištu danas postoji bezbroj različitih vrsta kaputića, različitih boja i dezena, različitih materijala, sa ukrasima, kopčicama, kristalima, lančićima, mašnicama, čipkom… Nažalost, mnoge više privlače modni detalji, a manje svrsi shodni odjevni predmeti.

Prvo i najvažnije pravilo pri odabiru odjeće za pse je – udobnost! Kaputić mora biti odgovarajuće veličine, ne prevelik, pre debeo i ne pre tijesan, bez previše dodataka kako ne bi psa žuljao i smetao mu dok se kreće. Glomazni kaputići sa krznenim ovratnicima, kapuljačama i raznim ukrasima sprečavaju pse da se nesputano i neometano kreću, a često im ograničavaju i vidokrug ili zapinju u igri.

Odjeća za snijeg i kišu trebala bi biti sašivena od materijala koji ne propušta vodu, no istovremeno dopušta da koža diše. Psi se za razliku od nas ljudi ne znoje, pa im kaputići od lošeg materijala mogu više naštetiti nego ih zaštititi jer se pas može pregrijati, a takvi odjevni predmeti sprečavaju regulaciju normalne tjelesne temperature – čak i kratkodlakim psima bez poddlake!

Vestice i platneni kaputići mogu se koristiti ako je hladno i suho, bez snijega ili kiše. U suprotnom će se smočiti, a psu će zbog toga biti još hladnije.

Što s obućom?
Obuća za pse uključuje odjevne predmete poput čarapica, cipelica ili čizmica. Nažalost, u gradovima se često koristi sol za odleđivanje cesta. Sol za ceste sadrži različite kemikalije koje pse peku za šape i nagrizaju im kožu jastučića. Zato što ih peče i lijepi se na dlaku između prstiju, psi ližu šape pa može doći i do trovanja. Simptomi su jako slinjenje, povraćanje i dezorjentiranost.

Šape je nakon šetnje potrebno obavezno oprati, dobro obrisati i osušiti, a možemo ih namazati kokosovim ili maslinovim uljem, vazelinom ili losionima koje možete kupiti u trgovinama opreme za kućne ljubimce.

Čizmice su dobro rješenje za pse koji žive u centru grada bez dovoljno travnatih površina, jer su zimi, kada ima puno snijega i leda, njihove mekuši gotovo neprestano izložene solju za posipanje cesta.

Čizmice redovito nose već spomenuti potražni psi i psi spasioci te psi za vuču saonica kako na grubim površinama i ledu ne bi ozlijedili šape. Liječenje je daleko kompliciranije, dugotrajnije i skuplje od nošenja obuće!

Pseće čarape sa protukliznim čepićima obično se koriste za velike pse u stanovima sa parketom, laminatom ili pločicama bez tepiha. Tvrde i klizave podloge jako su loše za pseće zglobove i ligamente, pogotovo ako pas trči, igra se, skače s kauča. Starijim psima koji pate od artritisa i problema sa kostima ili zglobovima takve čarapice mogu olakšati ustajanje i kretanje.

Zaključak
Svrha oblačenja pasa nije niti bi trebala biti zabava ili moda, već zaštita psa od hladnoće, vlage i ozljeda.

Većina pasa ne uživa nositi odjeću, pogotovo ako im je ona neudobna i kada im je nepotrebna. Kada je toplo, pogotovo ljeti, psima odjeća svakako nije potrebna, čak niti ako je to posljednji modni krik. Psi koji se ne osjećaju ugodno u vlastitoj koži, nervozni su i razdražljivi, a to može utjecati i na njihovo ponašanje.

Sviđa ti se? Podijeli!
Bookmark the permalink.

Comments are closed.