Negativan Poticaj (R-)

Negativno poticati znači oduzimati (uklanjati) nešto što je psu neugodno kako bismo povećali šanse za ponavljanje određene radnje ili ponašanja kojem ga želimo naučiti. Primjera ima mnogo, a navest ću samo nekoliko.

Jedan od najčešćih primjera je kada vlasnici koji psa žele naučiti da sjedne gurajući mu stražnjicu prema tlu, a često pritom još i povodnik zakvačen za ogrlicu povuku prema gore. Čim pas sjedne, pritisak na stražnjicu i povlačenje povodnika prestaju. Pas nauči sjesti da bi izbjegao negativan poticaj.

Davilice, ogrlice s bodljama ili ogrlice na struju funkcioniraju kao negativni poticaj (ili pozitivna kazna, o tome kasnije) jer pas radi nešto zato da bi izbjegao negativan poticaj, nelagodu ili bol.

Na primjer, ako pas povuče na povodniku, a nosi davilicu koja mu se steže oko vrata, taj je poticaj neugodan, bolan i otežava normalno disanje. Čim pas prestane vući, stezanje popušta, bol i nelagoda prestaju, a disanje postaje lakše. Pas nauči da negativan poticaj (bol, nelagoda, gušenje) prestaju kada on ne vuče odnosno kada hoda uz osobu koja ga vodi.

U nastojanju da izbjegnu negativan poticaj ili zbog toga što su preuzbuđeni ili su pak stekli otpornost na bol i nelagodu, mnogi psi bez obzira na sve i dalje vuku na povodniku.

Negativni poticaj nije uvijek nužno loš ili bolan. Na primjer, ako pas počne s nekom nepoželjnom radnjom, stavom tijela (odlučno i uspravno držanje, a tijelo nagnuto prema naprijed), izrazom lica (ozbiljan pogled) ili ozbiljnim tonom glasa možemo ga zaustaviti u onome što je namislio. Čim prestane, naš stav, izraz lica i ton glasa mijenjaju se te postaju opušteni i prijateljski. Negativni je poticaj prestao.

Drugi je primjer jedan od načina da se psa nauči stati na znak. Bezbolan i bez neugodnog podražaja može biti onda kada pas nosi udobnu ormu i pod uvjetom da ne trzamo povodnikom. Sam pritisak orme može za psa postati signal da treba stati, no brzo ga zamjenjujemo verbalnim signalom. Tehnički, naučili smo psa da stane primjenjujući negativan poticaj, no nismo ga niti prestrašili niti mu nanijeli bol ili nelagodu (no to ipak ovisi od psa do psa).

Natrag na Učenje operantnim uvjetovanjem

Sviđa ti se? Podijeli!

Comments are closed.