Na što paziti prilikom odabira tečaja?

Instruktor – Potražite instruktora koji osim iskustva ima završeno školovanje ili solidno znanje iz područja ponašanja pasa i dobro je upoznat sa periodima razvoja pasa. Dobar instruktor postavit će vam brojna pitanja vezana uz ponašanje vašeg šteneta ili psa, zanimati će ga detalji vezani i uz samu nabavku i porijeklo, zanimat će ga vaš način i stil života, odnos i broj članova obitelji. Dobar instruktor također će uvijek za vas naći vremena te pokušati odgovoriti što preciznije na sva vaša pitanja i pomoći vam oko manjih ili većih problema i stvari koje vas zanimaju u vezi odgoja vašeg psa te se neće libiti u program na neki način uključiti i ostale članove obitelji, uključujući i djecu. Osim navedenog, dobar instruktor je pristupačan, ljubazan i ima smisao za humor.

Lokacija – Održavaju li se satovi koje želite pohađati sa vašim štenetom ili psom u blizini mjesta gdje živite ili ne – manje je bitno. Izbjegavajte satove i instruktore koji tečajeve održavaju u lokalnim parkovima, psećim parkovima i kvartovima. Zašto? Lokalni kvart, park ili pseći park frekventne su lokacije prepune različitih podražaja (ljudi, djece, šetača, pasa, automobila, različitih mirisa, zvukova…) koji svakako ne pomažu štenetu sa ionako slabom koncentracijom da se usredotoči na vas. Vama, kao vodiču također će biti teško koncentrirati se na uputstva instruktora. Zamislite situaciju u kojoj vam instruktor nešto objašnjava, a sa strane vam u grupu ulijeću kojekakvi psi koji tamo šeću, u blizini vrište i trče djeca, lete lopte… Njihovo je pravo šetati u vlastitom kvartu jer to redovno čine, a vi ne možete niti ste dužni znati i utjecati na to koliko su njihovi psi odgojeni, poslušni ili pod kontrolom. Program socijalizacije svakako bi trebao uključivati rad i na takvim mjestima, no izuzetno je bitno da se satovi uglavnom održavaju na manje frekventnim lokacijama, a instruktor će znati odrediti kada i kako pristupiti određenim situacijama. Mjesto na kojem se održava tečaj treba biti dovoljno mirno, prostrano i sa što manje ometanja, daleko od prometne ceste i ulica ili pak dobro ograđeno.

Veličina grupe – Grupe koje pohađa velik broj pasa različitih veličina mogu biti i uglavnom jesu previše stresne, pogotovo kada se radi o mlađim štencima ili pak o plahijim psima. Samim time pada koncentracija i smanjuje se sposobnost učenja. Idealna veličina grupe je 4, maksimalno 6 pasa, a instruktor bi trebao paziti da su štenci približno iste veličine, dobi i karakternih osobina. Nije isto imati štene male i velike pasmine u istoj grupi – oboje su zaigrani, no možda je štene velike pasmine ipak pregrubo i preveliko. Neka je štenad velika i mirna, neki su pak mali ali smioni, drugi su plahi i povučeni, neki su jako grubi, neki pak jako nježni… Zadatak instruktora je da rasporedi i posloži grupu kako bi svi barem otprilike bili kompatibilni. U malim grupama moguće je podjednako posvetiti pažnju svima, u grupama sa više od 6 pasa – vrlo teško.

Metode i način rada – Odaberite satove i instruktora koji koristi humane metode i pozitivan pristup zasnovan na znanstveno dokazanim principima učenja. Izbjegavajte instruktore koji školuju pse na osnovu (netočnih!) pretpostavki o dominantnosti alfa-statusu te rabe nasilne i grube metode korekcija i kažnjavanja poput okretanja psa na leđa ili bok, hvatanje psa za šiju ili njušku, grubih korekcija povodnikom i sl. Također izbjegavajte škole i instruktore koji vam savjetuju korištenje različitih pomagala poput davilica, ogrlica sa bodljama i sl. Nemojte da vas zavaraju kojekakva postignuća na natjecanjima, titule i statusi u klubovima i kinološkim društvima. Da bi učile, životinjama nije potrebno nanositi bol i nelagodu.

Na satovima socijalizacije štenad bi što više trebala biti puštena, bez previše manipulacija povodnikom. Povodnik bi trebao služiti kao produžena ruka vodiča, pomoćno sredstvo kontrole, a ne kao sredstvo kažnjavanja i korekcija! Poželjno je da vam instruktor prije upisa savjetuje da štene naviknete na ormu. Učenje i odgoj trebaju biti zabavni, atmosfera ugodna i opuštena kako za vas, tako i za psa sa kojim pohađate tečaj.

Pravilna socijalizacija i habitucija šteneta u početku zahtjeva nešto više vremena i truda, no dugoročno se isplati jer će krajnji rezultat biti pas sa kojim se nije potrebno boriti ili ga sedirati svaki puta kada mu na primjer treba odrezati nokte ili ga voditi na šišanje i manje veterinarske zahvate. Ne žurite i ne forsirajte i vaše će se strpljenje isplatiti!


Napisala: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa

Sviđa ti se? Podijeli!

Comments are closed.