Konzumiranje izmeta (koprofagija)

Konzumiranje izmeta nazivamo koprofagija (grč. kopros: izmet; fagein: konzumirati).

Koprofagiju odnosno konzumiranje izmeta kod pasa možemo podijeliti u tri skupine:

  • autokoprofagija – konzumiranje vlastitog izmeta
  • intraspecifična koprofagija – konzumiranje izmeta drugih pasa, i
  • interspecifična koprofagija – konzumiranje izmeta drugih životinja i ljudi

Povremeno konzumiranje izmeta normalno je ponašanje kod pasa i mnogih drugih životinjskih vrsta. Psi su tijekom evolucije, umjesto da love kako bi sačuvali energiju potrebnu za preživljavanje, počeli preferirati skupljanje ostataka tuđe lovine i hraniti se svime jestivim što bi pronašli, uključujući i izmet drugih životinja i ljudi.

Kod kuja s leglom potpuno je normalno da konzumiraju izmet vlastitih štenaca. Majka kuja instinktivno jede izmet svojih štenaca kako bi mjesto na kojem borave održavala čistim. Kako štenci odrastaju i postepeno s majčina mlijeka prelaze na drugu hranu, majka kuja prestaje konzumirati njihov izmet.

Štenci ponekad jedu izmet zato što su znatiželjni i vole probati sve što na što naiđu. Većina štenaca s vremenom to prestane činiti, no ponekad konzumiranje izmeta može prijeći u naviku jer se psu svidio okus.

Jedenje izmeta postaje problem kada psi učestalo konzumiraju svoj ili tuđi izmet.

Uzroci koprofagije
Glad
Psi koji su gladni, ne hrane se redovito ili su izgladnjivani češće će jesti izmet drugih pasa, životinja ili ljudi. Kod nekih pasmina koje su generalno proždrljive, poput retrivera, jedenje izmeta može biti uobičajena pojava. Psima koji jedu samo jednom dnevno, a počnu jesti izmet možda je potrebno više dnevnih obroka.

Ishrana
Ponekad će psi jesti izmet i ako ih se dugoročno hrani nekvalitetnom hranom, posebno ako hrana sadrži visok udio masnoća. Ako je nutritivna vrijednost hrane niska, psi jedu tuđi ili vlastiti izmet kako bi nadoknadili nedostatnu količinu nutrijenata u hrani.

Frustracija, dosada, nervoza, stres, anksioznost
Koprofagija se može javiti kao posljedica života u neadekvatnim uvjetima. Psi koji se na dulji vremenski period drže u boksu ili vezani na lancu pa im je onemogućeno  kretanje te samim time i obavljanje nužde izvan osobnog prostora mogu početi konzumirati izmet. Izmet često jedu i psi kojima je dosadno, zapušteni su ili osamljeni pa na taj način žele privući pažnju. Jedenje izmeta može se javiti i kod pasa koji su nervozni, prestrašeni ili pod utjecajem stresa. Stres je i inače čest uzrok različitih problema u ponašanju.

Oponašanje
Neki su psi znatiželjni i mogu posegnuti za izmetom kada vide vlasnika kako ga skuplja. Drugi će pak vidjeti drugog psa kako konzumira izmet pa će ga i oni poželjeti probati. Postoje i pretpostavke da mlada štenad jede izmet oponašajući majku koja ih čisti.

Zdravstveni problemi ili stanja
Iako je u većini slučajeva uzrok konzumiranja izmeta povezan s ponašanjem i problemima u ponašanju, uzrok također mogu biti i različiti zdravstveni problemi i stanja. Crijevni paraziti mogu utjecati na konzumaciju izmeta jer iscrpljuju organizam i crpe iz njega nutrijente pa pas zbog toga može osjećati pojačanu glad.

Bilo koji zdravstveni problem koji ometa normalnu apsorpciju nutrijenata može uzrokovati gastrointestinalne tegobe kao i koprofagiju.

Ako pseća stolica psa odjednom postane mekana ili izgleda kao da hrana nije dobro probavljena, treba se posavjetovati s veterinarom i napraviti koprološku analizu (testirati stolicu na parazite). Stanja koja se očituju pojačanim apetitom, kao što su, na primjer, dijabetes, Cushingov sindrom, problemi sa štitnjačom i slično, mogu utjecati, između ostaloga, i na pojačanu želju za konzumiranjem izmeta. Bolesti gušterače redovito su povezane s konzumiranjem izmeta.

Je li koprofagija opasna?
U većini slučajeva, koprofagija, osim što je ljudima odvratna i neprihvatljiva, nema štetan utjecaj na zdravlje naših pasa. Ipak, treba biti oprezan jer putem izmeta pas može dobiti crijevne parazite ili se zaraziti i nekim opasnim bolestima poput parvovirusa ili hepatitisa. Kod pasa koji su redovito tretirani protiv crijevnih nametnika i cijepljeni protiv zaraznih bolesti opasnost od zaraze mnogo je manja nego kod onih koji to nisu.

Također, vrlo je važno paziti i na osobnu higijenu, redovito prati ruke te u slučaju pasa koji su skloni skupljanju i jedenju izmeta izbjegavati da nas, a pogotovo djecu, ližu po licu.

Što činiti?
Kao i kod mnogih drugih problema u ponašanju ne postoji univerzalno rješenje. Bitno je napomenuti da je zbog toga što je konzumiranje izmeta, između ostaloga, i urođeno ponašanje, u rješavanje ovoga problema potrebno uložiti mnogo truda i biti uporan, pogotovo ako se radi o navici. Navest ću nekoliko mogućnosti:

Prevencija
Ako ste primijetili da vaš pas povremeno voli pojesti izmet, najbolje ga je u tome pravovremeno spriječiti tako što ćete ga u šetnji držati pod nadzorom. Kako bismo spriječili i prevenirali konzumiranje izmeta zbog dosade, psima je potrebno omogućiti dovoljno mentalne i fizičke aktivnosti, što podrazumijeva šetnje, druženje sa ostalim psima, kvalitetan odnos sa vlasnikom i drugo. Isto tako, vrlo je bitno naučiti psa da ne uzima stvari s poda.

Zdravlje
Ukoliko vam pas opsesivno i često konzumira izmet, svakako se obratite veterinaru kako biste isključili eventualne zdravstvene probleme ili stanja koja mogu utjecati na pseće zdravlje.

Ishrana
Pazite na ishranu svojega psa te na nutritivnu vrijednost obroka koje mu dajete. Jede li pas jede dnevno samo jedan obrok, raspodijelite dnevnu količinu hrane u više manjih obroka kako pas tijekom dana ne bi osjećao glad. Iako nije znanstveno dokazano, iskustva pokazuju da psi koji jedu balansiranu sirovu ili kuhanu hranu imaju tendenciju manje konzumirati izmet.


Napisala: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa

Reference:
O’Heare: Coprophagia in domestic dogs
www.gosfordvet.com.au

Sviđa ti se? Podijeli!

Comments are closed.