Adolescentna dob

(od 5 do 18/36 mjeseci)
Adolescentna dob kod pasa nastupa naglo i traje dugo, počinje rano i ponekad se odugovlači do treće godine života. Neadekvatna socijalizacija i rad sa štenetom ostavljaju trag u adolescentnoj dobi.

Karakteristično, normalno nemirno ponašanje šteneta počinje se manifestirati u obliku ozbiljnijeg razuzdanog ponašanja poput skakanja, navlačenja na povodniku, nekontroliranog bezrazložnog lajanja i uništavanja po kući. Još gore, manjak samopouzdanja kod šteneta može rezultirati strahom i/ili agresijom usmjerenom prema ostalim psima ili ljudima. Srećom, prije nego štene uđe u adolescentu dob, ovi se problemi mogu spriječiti ili držati pod kontrolom pravilnim i promišljenim odgojem. Čak i onda kada je vaš mladi pas primjer psa dobrog ponašanja i oličenje psa dobre naravi, ne treba prestati s odgojem i socijalizacijom. Zapamtite, rana socijalizacija šteneta omogućila vam je kontrolu nad mladim psom-adolescentom kako bi dalje mogli nastaviti sa socijalizacijom i radom s odraslim psom. Ukoliko su socijalizacija i učenje šteneta bili neadekvatni ili nedovoljni, problemi će se nastaviti i u adolescentnoj dobi, a potom i kod odraslog psa. Problemi neće nestati sami od sebe i postati će sve gori i gori.

Mužjaci u ovom razdoblju počinju obilježavati urinom što je potaknuto oslobađanjem testosterona u njihovu organizmu. Njihovo ponašanje se mijenja, postaju robusniji, muževniji i nerjetko neprijateljski raspoloženi i agresivni prema drugim mužjacima. Neki čak obilježavaju u vlastitom domu. Počinju ih zanimati kuje, imaju tendenciju ka lutanju i bježanju, te mogu postati nezainteresirani za vas, ponašati se buntovno i manje ili uopće ne slušati.

Ženke se u ovom razdoblju počinju tjerati i u razdoblju od tri tjedna, koliko traje tjeranje, mogu ostati skotne, pa ih je potrebno držati podalje od mužjaka. Ponašanje ženke u ovom razdoblju postaje nestalno, raspoloženje im se mijenja, neke postanu nesigurne i potištene, dok neke postanu drske, odvažne i čak agresivne.

Ove probleme ponekad možemo ublažiti kastracijom.

Opširniji članak na temu adolescentne dobi i puberteta kod pasa možete pročitati ovdje: Adolescentna dob i pubertet kod pasa

Natrag na Razvojne faze pasa

Sviđa ti se? Podijeli!

Comments are closed.