Analne vrećice – 1. dio

Mnogi skrbnici ne razmišljaju, a neki nisu niti upoznati s činjenicom da njihovi ljubimci posjeduju analne vrećice dok se ne pojave problemi.

Što su analne vrećice?
Često se smatra da su termini “analne vrećice” i “analne žlijezde” jedno te isto, no to nije točno. Parna uvrnuća kože obavijena brojnim lojnim i apokrinim znojnim žlijezdama koje luče sekret u spremnike nazivamo analnim vrećicama. Smještene su s lijeve i desne strane anusa između unutarnjeg i vanjskog analnog sfinktera. Sekret izlazi preko kanalića koji se otvaraju na prijelazu sluznice u kožu anusa.

Vanjski analni sfinkter priljubljen je uz vanjsku stranu analnih vrećica i djeluje kao ventil koji sprečava stolicu da ispadne iz anusa. Vanjski analni sfinkter životinja svjesno može kontrolirati. Unutarnji analni sfinkter priljubljen je uz unutarnju stranu analnih vrećica, a njegova kontrola ovisi o autonomnom živčanom sustavu, što znači da ga životinja ne može svjesno kontrolirati.

U zdravih životinja analne vrećice prazne se same neposredno prije, tijekom ili po završetku defekacije, te uslijed stresa ili kada se životinja prestraši. Sekret je prozirne svijetlo žuto-smeđe ili sivkaste boje, vrlo neugodnog, oporog mirisa koji podsjeća na smrad pokvarene ribe. Ponekad se zna desiti da se vrećice isprazne uslijed naprezanja sfinktera kada se pas pomiče, pa na mjestu na kojem je pas boravio mogu ostati smeđkaste mrlje.

Čemu služe analne vrećice?
Pseće osjetilo njuha veoma je izraženo, a mirisi igraju veliku ulogu psećoj komunikaciji. Osim njuškanja urina i izmeta, psi prikupljaju informacije o pripadnicima svoje vrste i putem mirisa sekreta koje luče žlijezde. Osim urinom, psi svoj teritorij ponekad označavaju i izmetom, pa se dešava da nalazimo pseći izmet na deblu nekog drveta, na stupićima, zidovima, ogradama i sl. Sigurno ste primijetili uzorke ponašanja karakteristične kod susreta i upoznavanja pasa: podizanje repa visoko u zrak i međusobno njuškanje stražnjica.

Sekret iz analnih vrećica između ostalog sadrži feromone koji privlače pse pa se zbog toga zadržavaju njuškajući izmet drugih pasa. Kemijski sastav sekreta drukčiji je kod svakog psa, pa samim time svaki pas ima jedinstveni miris – poput naših otisaka prsta. Psi putem mirisa sekreta dobivaju informacije o dobi, spolu, raspoloženju i zdravstvenom stanju… Žlijezde kuja u tjeranju i skotnih kuja pojačano luče sekret, a vrećice su uvećane.

Osim komunikacije uloga analnih vrećica je da pomaže organizmu da se oslobodi od toksina i nepotrebnih tvari. One su poput kontejnera za smeće koji se prazne kada se napune.

Problemi s analnim vrećicama
Problemi s analnim vrećicama, nažalost dosta su česti. Neki od simptoma su učestalo sanjkanje stražnjice po podu, grickanje korijena repa, učestalo lizanje/grickanje oko analnog otvora, trljanje stražnjice po vertikalnim podlogama (okviri vrata, namještaj, zidovi), nemir, iritabilnost, grizenje šapa, češanje uha.

Ponekad problemi s analnim vrećicama nisu očiti, a tipični simptomi izostanu. Različiti mikroorganizmi mogu utjecati na promjenu kemijskog sastava sekreta, što može utjecati na komunikaciju, pomiješane signale i potaknuti druge pse na neprimjereno seksualno ponašanje ili konflikt. Na primjer, inače prijateljski nastrojeni psi mogu agresivno reagirati na psa koji ima problema s analnim vrećicama.

Što može utjecati na probleme s analnim vrećicama?

Ishrana
Procesuirana (komercijalna) hrana, pogotovo hrana slabije kvalitete prepuna je aditiva. Komercijalna hrana koja sadrži žitarice, bogata je ugljikohidratima, vlaknima, glutenom i škrobom. Čak i komercijalna hrana bez žitarica s oznakom “superpremium” sadrži velike količine škroba – granule naime, ne bi mogle biti oblikovane niti bi zadržale svoj oblik da nema škroba.

Komercijalne hrane (dehidrati) ne sadrže dovoljno vlage i zbog toga je organizam psa u stalnom stanju blage dehidracije (namakanje hrane u vodu neće pomoći). Psi koji jedu suhu hranu puno više piju kako bi nadoknadili nedostatak vlage koju bi trebali unijeti dobrim djelom i putem hrane.

Psi koji jedu svježu hranu (sirovu ili kuhanu) zasnovanu na mesu, kostima i iznutricama s malo svježeg povrća uglavnom nemaju problema s analnim vrećicama.

Alergije/netolerancija na hranu ili sastojke u hrani također mogu utjecati na probleme s analnim vrećicama. Pražnjenje analnih vrećica uvelike ovisi o čvrstoći stolice. Čvrsta stolica pritišće stijenke crijeva i sfinkter i tako potiče pražnjenje analnih vrećica. Psi čija je stolica nekonzistentna, obilna ali mekana ili proljevasta često pate i od problema s analnim vrećicama.

Nepotrebno i prečesto istiskivanje
Dobronamjerni djelatnici u salonima za uređivanje pasa vrlo često rutinski istiskuju analne vrećice kao dio usluge koju nude uz kupanje, šišanje i podrezivanje noktića. Nažalost time naprave više štete nego koristi, a što je najgore, mnogi niti ne znaju kako ih pravilno istisnuti ako je to potrebno (vrlo često nije!). Nestručnim istiskivanjem žlijezde se vrlo lako mogu ozlijediti. Zbog ozljeda nastaju upale zbog kojih vrećice nateknu i blokiraju kanaliće pa sekret ne može izlaziti i dolazi do začepljenja, a nekad i do puknuća analne vrećice.

Istiskivanje analnih vrećica ako je potrebno, premda je neugodno, ne bi trebalo biti bolno! Ako pas zacvili na lagani pritisak, to znači da su vrećice vjerojatno upaljene i bolne (ili je pas već imao loše iskustvo pa vrišti od straha).

Neki skrbnici vode psa veterinaru čim primijete da pas povuče stražnjicu po podu. Veterinar istisne vrećice, simptomi nakratko nestanu, no privremeno ukloniti simptome nije dovoljno – potrebno je pronaći uzrok. Osim toga, svako sanjkanje stražnjice ne mora značiti da “analke” treba ručno prazniti – pas si struganjem stražnjice po tlu može pomoći pri pražnjenju vrećica, a možda psa jednostavno svrbi stražnjica! Možda ga škaklja dlaka (često kod dugodlakih pasa), možda je pas jeo travu pa je travka zapela u analnom otvoru i škaklja ga, možda se u dlaku upetljala travka ili grančica, a možda pas ima parazite (što ne mora nužno biti vidljivo golim okom!). Provjerite prije nego što automatski krenete i zatražite istiskivanje analnih vrećica!

Gore sam spomenula da su analne vrećice obavijene brojnim lojnim i apokrinim znojnim žlijezdama. Prečesto i nepotrebno istiskivanje iritira žlijezde koje još više luče sekret. Preintenzivno lučenje sekreta stvara odličnu podlogu za rast bakterija i samim time razvoj infekcije i tako počinje mrtvi krug iz kojeg ćete teško izaći kad jednom krenu problemi. Prečesto i nepotrebno istiskivanje također može oslabiti elasticitet i tonus mišića (sfinktera) čija je funkcija između ostaloga da vrše pritisak na analne vrećice prilikom vršenja velike nužde koje se tako same prazne.

Ne želim reći da analne vrećice ne bi nikada trebalo istisnuti, ponekad je nužno psu pomoći pri tome, no svakako ih ne bi trebalo nepotrebno i prečesto dirati. Ako primijetite da pas ima problema, svakako je najprije potrebno pronaći uzrok.

Ako su vrećice upaljene i postoji sumnja da su iziritirane i inficirane, pronađite veterinara koji je nježan i zna prepoznati i osjetiti koliko jako može stisnuti, a da to za psa nije previše bolno.

Ako pas nema nikakvih problema s analnim vrećicama, prva stvar koju trebate naglasiti kada psa vodite na uređivanje da analne vrećice ne diraju. Ako nemate 100 % povjerenja u osobu koja uređuje vašeg psa, zatražite da budete prisutni dok se pas uređuje, a ukoliko vas odbiju, pronađite salon u kojemu će vam to dopustiti.

Stres i zdravstvena stanja
Stresom ne smatramo samo stanja na koja organizam reagira na emocionalne podražaje, već je stres sve što tjera organizam da se nosi s određenim stresorima. Cjepiva, lijekovi, loša ishrana, bolesti, trauma itd. su stresori koji mogu uzrokovati posljedične reakcije.

Gomilanje toksina u organizmu čest je uzrok problema s analnim vrećicama. Organizam svakodnevno putem metaboličkih procesa stvara velike količine metaboličkog otpada koji se iz organizma izlučuje putem limfnog sustava, jetre, bubrega, crijeva i analnog otvora. Prekomjerno gomilanje toksina posljedica je loše ishrane, prekomjerne konzumacije hrane (čak i kvalitetne), velike količine aditiva, te preparata kojima tretiramo pse (lijekovi, cjepiva, kemikalije).

Različite bolesti i stanja, posebno ona probavnog sustava mogu utjecati na probleme s analnim vrećicama. Antibiotici, pogotovo oni širokog spektra, uništavaju osim loših i dobre bakterije pa tako oslabljuju imunitet, stvaraju mogućnost za razmnožavanje patogenih bakterija.

Česte popratne pojave uzimanja antibiotika su i gljivične infekcije. Gljivice ispuštaju toksine koji sprječavaju rad T-limfocita, glavnih imunosnih stanica u organizmu čija je funkcija uništavanje patogenih bakterija. Zbog oslabljenog imuniteta organizam postaje podložan infekcijama i kroničnim problemima. Posljedično se mogu javiti problemi poput probavnih smetnji (proljev, zatvor, mučnina) , alergija i dr.

Rektum i anus izlazni su dio probavnog trakta. Bolesti i problemi probavnog trakta poput iritabilnog sindroma crijeva, gastritisa, kolitisa te parazita direktno mogu utjecati i na probleme s analnim žlijezdama i vrećicama.

Jedan od faktora koji utječe na probleme analnih vrećica mogu biti bolovi u vratu i lumbosakralnom dijelu kralježnice. Ozljede, traume i oštećenja uopće ne moraju biti očiti, a mogu nastati uslijed naglih zaokreta i uvijanja prilikom hvatanja loptica, u gruboj igri, uslijed naglog zaustavljanja na povodniku kod pasa koji se naglo zalijeću, trzaju i naglo zaustavljaju. Ovakve ozljede česte su kod pasa koji borave na lancu, pasa vođenih na ogrlici, davilici ili Fleksi povodniku koji se zalijeću, naglo trznu i zaustavljaju te kod pasa koji se bave sportovima (frizbi, flyball, agility).

Prekomjerna težina ili premalo fizičke aktivnosti
Naslage masnoće u području analnog otvora mogu otežati pražnjenje analnih vrećica jer smanjuju elasticitet mišića i jačinu pritiska koji je potreban da bi se analne vrećice ispraznile.

Fizička aktivnost važna je za održavanje tjelesne težine, cirkulaciju i održavanje tonusa mišića. Osim toga, umjerena i pravilno dozirana fizička aktivnost povoljno utječe na opuštanje i opće stanje psa.

Dislocirane analne vrećice
Vrlo rijetko se dešava da su kod nekih pasa analne vrećice pozicionirane prenisko ili preduboko u rektumu. Zbog toga se ne mogu same prazniti čak ni ako je stolica čvrsta, a pas je potpuno zdrav. U tom slučaju potrebno ih je ručno prazniti, a najbolje je da to učini iskusni veterinar.

Zaključak
Uloga analnih žlijezda i vrećica često se podcijenjuje, neki ih čak smatraju nepotrebnima, što nije točno! Naša tijela i tijela naših pasa funkcioniraju poput složenih strojeva. Dovoljno je da se jedan mali dio “pokvari”, pa da počne utjecati na rad svega ostaloga.

Problemi s bilo kojim žlijezdama u organizmu često upućuju na neke druge promjene i tegobe. Ako vaš pas ima problema s analnim žlijezdama i vrećicama, to je obično znak da nešto drugo u organizmu ne funkcionira kako bi trebalo.

Problemi s analnim žlijezdama uglavnom se saniraju istiskivanjem i ispiranjem analnih vrećica, a upale liječe antibioticima. Ponekad se savjetuje i njihovo uklanjanje. Nažalost, to je začarani krug koji privremeno uklanja simptome, ali ne i uzrok. Ako ne otkrijemo uzrok ne možemo riješiti problem.

Rješavanje problema s analnim vrećicama često je dugotrajno i zahtjevno. Kako sam problem s analnim vrećicama riješila kod svog psa možete pročitati ovdje: Analne vrećice – 2. dio: Muke po analkama.Napisala
: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa
Reference:
Beaver, Bonnie: “Canine behavior – insights and answers”
Serpell, James: “Domestic Dog: Its Evolution, Behaviour and Interactions with People”
H. E. Evans, A. De la Hunta: “Miller’s Anatomy of the Dog”
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2009/12/23/your-pets-anal-glands.aspx
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2014/05/16/dog-anal-glands.aspx
http://www.dogsnaturallymagazine.com/anal-gland-problems/
http://cal.vet.upenn.edu/projects/saortho/chapter_67/67mast.htm
http://www.vetmalta.com/
www.wholepetvet.com/chiropractic/

Sviđa ti se? Podijeli!

Comments are closed.