Menadžment

Menadžment je pojam koji treneri i savjetnici/stručnjaci za ponašanje pasa i životinja često koriste. Menadžment u našem riječniku podrazumijeva kontrolu i organiziranje okoline u kojoj pas boravi i kontrolu različitih situacija u svrhu preveniranja neželjenih i problematičnih ponašanja.

Menadžment je jednako bitan (često u početku i bitniji) kao i trening i učenje nekog ponašanja/radnje. Iako zapravo menadžmentom psa ništa konkretno ne učimo, pomoću njega možemo spriječiti i zaustaviti nepoželjna ponašanja. Kada pas neko vrijeme uspješno prakticira bilo koje ponašanje, ono postaje navika, učvršćuje se, bez obzira je li poželjno ili nepoželjno. Što je pas uspješniji u onome što radi, to će se češće takvo ponašanje ponavljati. Zbog toga je unaprijed važno predvidjeti određene situacije i prevenirati određena ponašanja.

Menadžment može varirati od vrlo jednostavnog do vrlo kompleksnog. Jednostavni menadžment je na primjer ograničavanja prostora ogradicom ili kratki boravak u boksu kako štene ne bi uništilo stvari koje su nam važne ili se ozlijedilo. Kod kompleksnog menadžmenta nekada trebamo promijeniti naše životne navike, rutinu na koju smo navikli, nekad je potrebno uložiti više vremena, potrebno je pažljivo planiranje, u nekim slučajevima dobro je voditi dnevnik i bilješke, a često treba uložiti i novac (ne u trening koliko u razne druge stvari koje će nam pomoći).

Primjer vrlo kompleksnog menadžmenta često se savjetuje kod pasa koji pate od straha od odvajanja, gdje trebamo planirati izlaske, interakciju, organizirati čuvanje i mnoge druge stvari. Ili kod reaktivnih pasa gdje opet trebamo planirati šetnje – kada šetati, gdje šetati, koliko šetati, što može biti pravi izazov u gusto naseljenim mjestima.

Menadžment u vrlo malo slučajeva traje cijeli život. Nažalost, postoje i takvi slučajevi, no većinom je to proces i uz trening put do konačnog rezultata. U nekim slučajevima menadžment će trajati kratko, u nekim dugo. Ima i slučajeva gdje je vlasniku iz bilo kojeg razloga draže i lakše koristiti menadžment nego ulagati trud i vrijeme u učenje i trening (npr. psu stavljati brnjicu da ne smetlari), i to je sasvim u redu ako vam tako odgovara. Naravno, da bi menadžment bio u potpunosti djelotvoran, važno je psa učiti željenom ponašanju/radnjama. I striktno se držati uputa koje vam je predložio trener/savjetnik uz redovito javljanje i izvještavanje kako bi vam se moglo sugerirati nešto novo ako zapnete.

Kako menadžment fukcionira (primjeri)?

Problem: Pas laje kroz prozor (npr. staklena stijena)

Menadžment:

  • onemogućiti psu boravak uz prozor (ograničiti prostor ogradom ili psa staviti u drugu prostoriju)
  • spustiti rolete

Problem: Kopanje po kanti za smeće

Menadžment:

  • nabaviti kantu s teškim poklopcem ili staviti nešto teško na poklopac
  • micati kantu u drugu prostoriju i zatvoriti vrata
  • dignuti kantu na povišeno mjesto
  • onemogućiti psu ulazak u prostoriju gdje je kanta za smeće (zatvaranje vrata, ogradica)

Problem: Pas ne dolazi na poziv ili bježi

Menadžment: Držite psa na povodniku

Problem: agresija

Menadžment: http://urbanpet.hr/clanci/problemi-u-ponasanju/agresija-sigurnost-i-prevencija/

Problem: Uništavanje kada vas nema kod kuće

Menadžment:

  • ograničavanje prostora (ograda, prostorija, boks ne više od 3 sata i nikada u slučaju straha od odvajanja (konzultirati se sa stručnjakom))
  • micanje svih stvari koje su nam važne ili opasne za psa (u drugu prostoriju, na povišeno mjesto, u ormar, u ladice)
  • organizirati čuvanje/šetnju ako nas dugo nema i čuvalicama objasniti postupke kojih se trebaju držati
  • zanimacija – interaktivne igračke

Zaključak
Menadžment kao takav ne mora biti težak, no u početku mi sami trebamo stvoriti određene navike. Desi se da zaboravimo maknuti kantu za smeće, zatvoriti (ili zaključati) vrata, staviti ili pravilno namjestiti ogradicu, maknuti nešto sa stola… Dovoljno je da pas JEDNOM ponovi nepoželjno ponašanje pa da se sve vrati na staro. Dakle – trebamo biti koncentrirani i razmišljati, ponekad “doraditi” i poboljšati ono što već radimo, biti kreativni. Dobro je planirati i imati podsjetnik koji redovito provjeravamo. I ono najvažnije imati stav “mogu” i ne tražiti izgovore. Ukoliko zaista, ali zaista ne možete nikako organizirati prostor, vrijeme i uskladiti obaveze, financijski podmiriti eventualne troškove, tada je možda ipak najbolja opcija pronaći psu dom u kojemu će mu to biti omogućeno. U konačnici, u pitanju je dobrobit vašeg psa, što je ipak najvažnije u cijeloj priči.


 

Napisala: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa

Sviđa ti se? Podijeli!

Comments are closed.