Kako štene naučiti higijenskim navikama?

Učenje higijenskih navika i obavljanja nužde na za to predviđenom mjestu često je stresno za mnoge skrbnike.

Odgovorni i savjesni uzgajivači ili skrbnici koji podižu leglo mogu i trebali bi započeti sa učenjem higijenskih navika dok je štenad još u leglu. Mnogima zvuči nevjerojatno, no to je zaista moguće! Što ranije počnemo s učenjem higijenskih navika, to će ih štene lakše svladati.

Nakon 20 dana života, štenci počinju samostalno vršiti nuždu i majka kuja ih polako prestaje čistiti. Počinju im rasti zubići pa ih je potrebno polako početi privikavati na krutu hranu kako ih majka kuja ne bi pre rano počela odbijati od sisanja jer sisanje postaje bolno. U to vrijeme razvijaju se motoričke i osjetilne sposobnosti, pa se štenci počinju više kretati. Niti jednoj životinji nije prirodno da boravi i spava na mjestu na kojem obavlja nuždu, pa tako i štenci počinju nuždu vršiti nešto dalje od mjesta na kojem leže. To može biti jedva primjetno, no svatko tko podiže leglo trebao bi omogućiti štencima dovoljno prostora da se mogu odmaknuti od mjesta na kojemu borave. To znači da kotilicu, kutiju ili boks u kojem borave štenci sa majkom treba povećati i blizu staviti podlogu na kojoj će štenad učiti vršiti nuždu.

Mnogi će staviti pelene, no to nije najbolja opcija ukoliko želimo da štene kasnije vrši nuždu na travi. Zašto? Zato što su u prvih 14-16 tjedana života štenci podložni utiscima (imprinting) koji ostavljaju posljedice na kasnije ponašanje i učenje. To znači da ako želimo štene naučiti da vrši nuždu na travi ili zemlji, najbolje im je to odmah i omogućiti i na to ih privikavati. Neki će možda htjeti da njihov pas kasnije ima mogućnost vršiti nuždu i na peleni, pa je tada dobro dati štenetu na izbor obje opcije – i pelenu i travnatu, odnosno zemljanu podlogu jednu pokraj druge. Pelena i slične podloge nikako ne smiju postati zamjena za šetnju!

Kako štenad napreduje i motoričke sposobnosti se razvijaju, skrbnik bi ih što češće trebao usmjeravati na mjesto za vršenje nužde i poticati ih, odnosno nagrađivati za vršenje nužde na za to predviđenom mjestu. Tako malu štenad privući će miris i sami će odlaziti sve češće prema mjestu na kojem većina obavlja nuždu, no svejedno, potrebno ih je i usmjeravati. Ako smo dosljedni, štenci će vrlo brzo naučiti gdje je mjesto za nuždu. Naravno, ne treba očekivati čuda, no na taj način na dobrom smo putu da učenje higijenskih navika kasnije ide brže i lakše.

Kada sa minimalno 8 tjedana štene napusti majku i leglo, novi bi skrbnici trebali nastaviti na isti način usmjeravati, poticati i učiti štene da nuždu obavlja na za to predviđenom mjestu. Mnogi će štenci zbog promjene okoline i odvajanja od legla koje je samo po sebi za njih prilično stresno, djelovati kao da su “zaboravili” ono na što su navikli. No mora nam biti jasno da štenci do 12. tjedna starosti nisu fizički (niti mentalno) sposobni držati nuždu dulje od sat-dva.

Zbog toga je štenetu potrebno ograničiti prostor (boks, ogradica) i imati ga pod nadzorom kako bi mogli što češće prevenirati nezgode, usmjeravati ga i poticati (nagrađivati) za vršenje nužde na na mjestu koje smo namjenili za tu svrhu. Čim štene čučne i obavi nuždu na za to predviđenom mjestu, istovremeno izgovorite “piš-piš”, “piškiti” ili “ka-ka”, “kakati” te ga istog trenutka nagradite ukusnom poslasticom i s oduševljenjem pohvalite. Štene će riječ “piš-piš” ili “kakati” povezati sa radnjom (nuždom) i posljedicom (poslasticom) pa će ta riječ postati signal koji ćemo s vremenom moći koristiti kao poticaj za obavljanje nužde.

Kako prepoznati znakove da štene treba vršiti nuždu?
Štenad najčešće obavlja nuždu nakon spavanja, nakon obroka, te za vrijeme ili odmah nakon igre. Najčešće to izgleda tako da naglo prekinu raditi ono što rade (prekinu igru), počnu njuškati pod, kružiti, meškoljiti se, a stražnjica je malo spuštena, nakon čega čučnu i počnu obavljati nuždu. Štenad je vrlo brza, pa ih treba pažljivo promatrati kako bi na vrijeme primijetili promjene u ponašanju i kretanju. Ako je štene u ograđenom prostoru, a prethodno su već navikavani na mjesto za nuždu, možda će se uznemiriti i cviliti.

Što ako se desi “nezgoda”
Nezgode se dešavaju i to je potpuno normalno u procesu učenja higijenskih navika, no svest ćemo ih na minimum ukoliko štene imamo pod nadzorom i ograničili smo mu prostor po kojem se može kretati.

Ako naiđemo na lokvicu ili hrpicu izmeta na mjestu koje nije namjenjeno za nuždu, očistite i ponašajte se kao da se ništa nije dogodilo. Štene nije ništa skrivilo, samo nije izdržalo (jer ne može) ili još nije u potpunosti svladalo higijenske navike.

Ako štene ”uhvatite na djelu”, jednostavno ga odnesite na mjesto predviđeno za nuždu ili van na travu i pričekajte da obavi do kraja, potom ga pohvalite i nagradite.

Nemojte na štene vikati ili još gore, kažnjavati ga guranjem njuške u izmet ili mokraću, tresenjem za šiju, udarcima novina, pogotovo ako ne znate kada je obavilo nuždu. Psi povezuju radnje s trenutnim posljedicama, stoga, ako kaznite štene samo nekoliko minuta nakon što je obavilo nuždu, ono neće shvatiti zašto je kažnjeno. Ono što će se desiti jest da će sa vama povezati ljutnju, vikanje, prijeteći stav, udarac i bol i početi djelovati pokunjeno. Mnogi ljudi tada smatraju da pas “zna da je zgriješio” no to nije točno! Isto tako, štene se može početi skrivati i vršiti nuždu tamo gdje nećemo vidjeti.

Malo dijete sigurno ne biste kažnjavali zato što ne zna koristiti zahod. Iako mnogi smatraju da životinje i djecu ne treba uspoređivati, to je zapravo u potpunosti isto! Štenad i mladunci životinjska su djeca koja također prolaze procese odgoja i učenja. Baš kao i djeca, neka štenad svladaju higijenske navike prije, a neki kasnije.

Čime očistiti eventualne “nezgode”?
Na tržištu postoje brojna sredstva za čišćenje i neutralizaciju mirisa. Nemojte upotrebljavati sredstva na bazi amonijaka ili varikine jer taj miris privlači štene i ono će ponovo obaviti nuždu na mjestu koje ste počistili, a osim toga, mogu naštetiti štenetu ako ih slučajno poliže. Ekološki najprihvatljivija, najbezopasnija, a ujedno i najjeftinija je otopina alkoholnog octa i vode u omjeru 50:50. Osim što neutralizira miris, odlična je i za uklanjanje mrlja.

Zaključak
Da biste bili što uspješniji u učenju šteneta higijenskim navikama, trebate se na vrijeme (prije dolaska šteneta u vaš dom) dobro organizirati, pripremiti!

Nedosljednost, loš nadzor i premalo izvođenja, odnosno usmjeravanje i poticanja šteneta da obavlja nuždu tamo gdje treba produljiti će učenje higijenskim navikama te će ono biti stresnije nego što bi trebalo!


Napisala: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa

Sviđa ti se? Podijeli!

Comments are closed.